• Ovidiu Pop

To Have and Have Not (Howard Hawks, 1944)

Un clasic al cinematografiei cu o greutate dată în primul rând de legendele fabuloase care însoțesc apariția filmului în 1944.

recenzie film In a Lonely Place, Howard Hawks, Humphrey Bogart, Lauren Bacall

Povestea se derulează în timpul celui de-al doilea război mondial, în Martinica, colonie a Franței ocupate. Harry Morgan (Humphrey Bogart) este un american expatriat care deține un vas de pescuit folosit pentru a îi scoate pe americanii bogați în larg, la o partidă de pescuit. Un lider al Rezistenței franceze însoțit de frumoasa lui soție (Dolores Moran) sosește tainic pe insulă și are nevoie de ajutorul lui Morgan și de vasul său. Deși nu dorește să se implice în evenimentele politice ce cuprinseseră lumea, Morgan este nevoit să intervină și să-și asume un rol, cu atât mai mult cu cât pe insulă ajunge și tânăra Marie ‘Slim’ Browning (Lauren Bacall) care pare a avea nevoie de un protector.


To Have and Have Not este, fără îndoială, un clasic al cinematografiei. Greutatea acestui film este dată în primul rând de legendele fabuloase care însoțesc apariția lui în 1944, mai degrabă decât de valențele strict cinematografice.

În primul rând, Bogart și Bacall s-au cunoscut pe platourile de filmare ale acestei pelicule, cea din urmă având mai puțin de 20 de ani. Cei doi s-au îndrăgostit în timpul filmărilor și s-au căsătorit în anul următor, rămânând împreună până la moartea lui Bogart, în 1957. Acest lucru le-a permis să mai facă trei filme împreună: The Big Sleep (1946), Dark Passage (1947) și Key Largo (1948). În acest fel, chimia dintre Harry și Slim, de fapt chimia reală dintre Humphrey și Lauren, surprinsă de apa