• Ovidiu Pop

Mo (Radu Dragomir, 2019)

O poveste pe cât de sensibilă, pe atât de actuală, dar simplist construită, lipsită de vreo încercare de aprofundare, cu un personaj principal vag conturat și banalizat.


recenzie film romanesc Mo, Radu Dragomir

Primul film al regizorului Radu Dragomir, Mo este povestea unei tinere studente, Monica (Dana Rogoz), o fire rebelă și schimbătoare, care primește a doua șansă de la profesorul său de cibernetică (Răzvan Vasilescu) pentru a promova examenul la care fusese prinsă copiind. Numai că această șansă este condiționată de acordarea de favoruri sexuale.


Scenariul lui Mo abordează un subiect pe cât de sensibil, pe atât de actual. Indiferent de realitatea poveștii, de frecvența cu care aceste lucruri încă se întâmplă (din nefericire) peste tot în lume, dincolo de atenția meritată pe care o obține din partea marelui public un atare subiect în ultimii ani, un film va fi întotdeauna obiectul unei analize artistice, din perspectiva cinematografică. Ar fi nejustificat ca o peliculă cu anumite carențe cinematografice să obțină aprecierea publicului doar pentru că scenaristul a avut îndrăzneala lăudabilă de a atinge subiecte care stârnesc dezbatere, sensibilizează publicul și îl revoltă, în egală măsură.


Cu doar câteva minute mai lung decât un mediu-metraj, Mo are o poveste simplist construită, lipsită de vreo încercare de aprofundare, cu un personaj principal vag conturat și banalizat. Dana Rogoz se achită onorabil de sarcina ei, având o prospețime care nu poate trece neobservată. Actrița face doar atâ