• Ovidiu Pop

Bend of the River (Anthony Mann, 1952)

Un film cu un spirit propriu, o lume aparte, cu personaje surprinzătoare. Regia lui Mann și interpretarea lui Stewart îl fac să fie un film superb.


recenzie film Bend of the River James Stewart

După ce s-a impus în filme memorabile ca Made for Each Other (1939), It's a Wonderful Life (1946) sau Harvey (1950), James Stewart a fost perceput de public ca un actor pentru care rolurile de băiat bun, sensibil și carismatic sunt potrivite precum o mănușă. După începerea colaborării extrem de fructuoase cu regizorul Anthony Mann, alături de care a turnat nu mai puțin de 5 filme western între 1950 și 1955 (Winchester '73, Bend of the River, The Naked Spur, The Far Country, The Man from Laramie), James Stewart și-a diversificat stilul de interpretare și și-a extins limitele actoricești, construind personaje tot mai complexe, conflictuale, chiar violente, cinice, personaje structurate și cu profunzime.

În Bend of the River, Stewart face demonstrația acestei afirmații, filmul fiind considerat un punct de reper și o cotitură pentru cariera marelui actor. Bend of the River marchează a doua colaborare Mann-Stewart și are la bază un scenariu inspirat de romanul Bend of the Snake (1952) a lui Bill Gulick.


Glenn McLintock (Stewart) este un personaj aparent onorabil care conduce în calitate de ghid și protector o expediție de coloniști spre Oregon, acolo unde aceștia speră să găsească un pământ mănos, pe care să construiască ferme, să crească vite și să înceapă o viață nouă. În timpul expediției, drumul lui McLintock se intersectează cu cel al tenebrosului Emerson Cole (Arthur Kennedy) care este pe punctul de a fi spânzurat pentru acuzația de furt de vite. Dezgustat de actul linșajului, McLintock îl salvează pe Cole și cei doi se împrietenesc rapid, mai ales că par a avea multe lucruri în comun, în special un trecut dubios. Doar McLintock este cel care face eforturi evidente să se distanțe de un astfel de trecut. După ce Laura (Julia Adams), fiica inițiatorului expediției, Jeremy Baile (Jay C. Flippen) este rănită în cursul unui atac al indienilor, expediția face un popas în Portland, unde McLintock și Cole îl întâlnesc pe cartoforul Trey Wilson (Rock Hudson) și pe căpitanul de vapor Mello (Chubby Johnson).