RECENZIE DE FILM

  • Mihai Gîndu

Mubi... or not movie?


mubi.com

Unii dintre noi au ajuns la festivalurile de film în aer liber, dar cei mai mulţi, în lipsă de timp şi sub presiunea restricţiilor, au ales să vizioneze filmele sau serialele preferate pe platformele de streaming, pe dispozitive compatibile.

Cum Netflix sau HBO GO nu au nevoie de prezentări, fiind folosite de un număr foarte mare de utilizatori, am ales să prezentăm astăzi un serviciu de streaming mai puţin cunoscut în România, Mubi (https://mubi.com/library).

Fondată în 2007 de Efe Çakarel (un antreprenor turc), iniţial sub denumirea de The Auteurs, compania a adoptat, din 2010, numele de Mubi.

În egală măsură platformă de streaming, reţea de socializare şi spaţiu online pentru critică de film, Mubi este disponibil în peste 190 de ţări şi are sucursale în Londra, New York, Kuala Lumpur şi Mumbai.

Ce diferenţiază acest site de altele de acelaşi tip?

Cuprinde o selecţie foarte variată de filme din toate timpurile, începând cu epoca alb-negru şi terminând cu prezentul, cu menţiunea că în ceea ce priveşte filmele cele mai recente, producţii ale ultimilor ani, nu veţi găsi aşa-numitele hit-uri, succese de box-office, Mubi orientându-se în principal către zona film independent, film de autor, film de festival.

Cele mai multe şi mai diverse titluri le puteţi găsi în secţiunea Library, unde sunt prezente numeroase subdiviziuni (Trending, Documentaries, Shorts, Film Festival favorites, Cannes Film festival, 1960 and 1970 Masterpieces, Modern Masterpieces, Mubi Releases, American Indies, Adaptations, The Films of Krzysztof Zanussi, New Argentine Cinema şi multe altele).

Personal, am descoperit aici pelicule interesante ca Holy Motors (2012), A Portuguesa (2018), One Cut of The Dead (2017), My Only Sunshine şi altele, iar din categoria scurtmetrajelor puteţi viziona realizări celebre precum Entr'acte (1924), de René Clair, sau Meshes of the Afternoon (1943).

Majoritatea sunt filme de calitate, însă se situează în zona cinematografului de artă sau a celui independent/experimental, nefiind recomandat celor amatori de filme de acţiune sau cu efecte speciale. Însă pelicule horror se pot găsi chiar şi aici, deşi nu în exces.

Filmele sunt subtitrate, inclusiv în limba română, dar nu toate au subtitrări în româneşte. Totuşi, aproape că nu există film care să nu aibă subtitrări în măcar una dintre limbile română, franceză sau engleză, deci conţinutul este accesibil majorităţii cinefililor.

Preţul unui abonament lunar (care poate fi transformat într-unul anual, dar şi întrerupt temporar sau anulat, dacă utilizatorul doreşte acest lucru) este de 9,99 euro. Nu este foarte ieftin, dar pentru cei care caută acest gen de filme, şi nu ceea ce se putea vedea până nu demult la cinema sau ceea ce rulează pe Netflix, îşi merită banii.

După cum spuneam, Mubi nu se limitează doar la a oferi vizionarea de filme. În secţiunea Notebook, de exemplu, puteţi găsi articole despre film şi postere, ca şi interviuri.

La pagina unui film se află detalii despre filmul respectiv, opinii ale cinefililor care au vizionat filmul, liste în care este inclusă producţia respectivă, filme asemănătoare.

Dacă site-ul v-a convins, puteţi invita prieteni sau chiar face cadou cuiva un abonament, în cazul în care vă permiteţi şi consideraţi că merită.

Ca orice site, Mubi nu este perfect. Principalul neajuns îl consider ieşirea anumitor filme din grilă, după un timp, astfel încât, atunci când căutaţi un film îl puteţi găsi, însă nu (mai) este disponibil pentru vizionare. (Doar asta ne dorim, în primul rând, să vedem filmul, nu să aflăm că există). Nu este însă o practică specifică Mubi, în general site-urile de streaming legal practică anumite restricţii pentru o durată mai mare de timp.

Însă este un site interesant şi o adevărată pată de culoare în lumea actuală a site-urilor de divertisment, dominată de filme de o calitate artistică discutabilă.

Citește mai mult:

recenzii filme
Draga Olteanu Matei (1933–2020)
recenzii filme
Vladimir Găitan (1947–2020)
recenzii filme
Sean Connery (1930–2020)
recenzii filme
Olivia de Havilland (1916-2020)