• Bianca Ghelbere

A fost sau n-a fost? (Corneliu Porumboiu, 2006)

O autoironie la propriul mediu, o construcție cinematografică desfășurată static, într-un spațiu închis, cu un număr îngrădit de personaje.


recenzie film romanesc A fost sau n-a fost?, Corneliu Porumboiu

Corneliu Porumboiu a revenit în forță în 2019 cu aclamatul film debutant la Cannes La Gomera, readucând în memorie producția sa cinematografică din anul 2006 A fost sau n-a fost (12:08 East of Bucharest 73 ), subiectiv vorbind, posibil una dintre cele mai mari realizări din industria filmului românesc. Încă din titlu se pune întrebarea laitmotiv și tabu, deschizând calea unei multitudini de interpretări, depășind granița locală și implicând o naționalitate ca întregime.

La 17 ani de la Revoluție, trei bărbați dintr-o mică comună din Vaslui se întâlnesc în cadrul unei emisiuni TV, cu scopul de a rememora evenimentul zguduitor. Este vorba de Emanoil Pișcoci (interpretat de Mircea Andreescu), Virgil Jderescu (Teodor Corban) și Tiberiu Mănescu (Ion Sapdaru). Spațiul acțiunii nu dorește a ascunde nimic: realitatea concretă, cu ale ei blocuri construite în perioada comunistă, lăsătoare de adânci umbre, se oglindește în mentalitatea tradițională, chiar îngrădită a localnicilor.

Studioul devine scenă, ba mai mult, capătă atribute de protagonist personificat. Acesta este capabil să le trezească pe cele trei figuri conservative, în special pe profesorul Mănescu și pe bătrânul Pișcoci din habitatul somnolent, iluzoriu, obligându-i la o confruntare cu si