Peter Fonda (1940-2019)

In Memoriam Peter Fonda (1940-2019)

Peter Fonda face parte dintr-o familie selectă de actori americani, al cărei patriarh este fabulosul Henry Fonda, tatăl său. Peter a fost fratele lui Jane Fonda și tatăl lui Bridget Fonda.

După ce a debutat pe scenele Broadway-ului în anul 1961, adevărata recunoaștere în lumea cinematografiei avea să i-o aducă revoluționarul Easy Rider (1969), film în care a jucat alături de Dennis Hopper și Jack Nicholson. Deși a produs filmul și a contribuit la scenariul său, primind și o nominalizare la Oscar pentru Cel mai bun scenariu, imaginea lui Peter Fonda a rămas asociată mulți ani cu Captain America, personajul său carismatic din Easy Rider, cel care conducea o motocicletă Harley Davidson purtând geaca de piele cu un imens steag american pe spate. Se spune că, în secvențele din film, Peter ar fi fumat marijuana veritabilă în fața camerelor de filmat.
O a două nominalizare la Oscar, de această dată pentru Cel mai bun actor în rol principal, a primit-o pentru excelentul rol al lui Ulee Jackson din filmul Ulee’s Gold (1997). Deși a ratat Oscarul, a fost răsplătit cu un Glob de Aur și a primit premiul New York Film Critics.

Peter Fonda a fost atras și de munca din spatele camerei, regizând primul său film în 1971, The Hired Hand, pentru ca, numai câțiva ani mai târziu, să ajungă să îi dea indicații de regie propriul său tată în filmul Wanda Nevada (1979).
În anul 1998 a scris cartea autobiografică Don’t Tell Dad (1998), o introspectivă personală într-o viață fascinantă și o ocazie pentru public de a cunoaște pe unul dintre cei mai talentați actori ai acestor vremuri.
Ultimul său film, The Last Full Measure (2019), în care va apărea postum alături de Samuel L. Jackson, Morgan Freeman şi Laurence Fishburne, urmează a fi lansat la sfârșitul lunii octombrie 2019.

Peter Fonda ne-a părăsit pe 16 august, la vârsta de 79 de ani, în urma unei boli incurabile.

Image