One Flew Over the Cuckoo’s Nest (Milos Forman, 1975)

Filmul lui Milos Forman îndeamnă la curajul asumării propriilor decizii şi aduce aminte că viaţa ne oferă de toate.

Film-Must-See

recenzie de film One Flew Over the Cuckoo's Nest, Milos Forman

Jack Nicholson (în rolul principal) a demonstrat încă o dată că este un actor desăvârşit. Deşi adaptare după romanul cu acelaşi nume a lui Ken Kesey, filmul este dinamic, plin de ironie, dar şi de simboluri.
Îţi arată cum un om perfect sănătos (care intră într-un spital de nebuni pentru a evita munca silnică din închisoare) poate să eşueze în lupta cu un sistem plin de reguli şi lipsit de afectivitate. Sub pretextul că fac bine oamenii, de fapt le fac mai mult rău comportându-se cu ei ca şi cum ar fi nebuni, în cele din urmă pacienţii ajungând să creadă acest lucru, ceea ce-i face să se simtă slabi şi devin dependenţi de ajutor.
Câştigul este unul al demnităţii, este o luptă pentru libertatea gândirii, o luptă împotriva rigidităţii dusă la extreme.
Sunt atinse teme precum responsabilitatea, teama oamenilor cum că nu sunt pregătiţi pentru viaţă (cei care trebuie să ia o decizie şi spun că nu acum este momentul), limita imperceptibilă dintre copilărie şi maturitate (dacă ţinem cont de faptul că mulţi dintre pacienţii spitalului de nebuni în care are loc acţiunea erau de fapt voluntari).
Este un film care arată cum poţi scăpa de monotonie, cât de uşor este să trăieşti şi nu doar să priveşti fără să ai reacţii.
M-a impresionat în mod special una dintre replicile lui McMurphy (Jack Nicholson), când încerca să ridice un hidrant pentru a evada din spital: ”But I tried, didn’t I? Goddamnit, at least I did that.” Asta după ce eşuase pentru că greutatea lui era mult mai mare decât forţa cu care urma să-l ridice.

Este un film care îndeamnă la curajul asumării propriilor decizii, la mobilizare şi, nu în ultimul rând, ne aduce aminte că viaţa ne oferă de toate, atât bune şi frumoase, cât şi cele opuse. Trebuie doar să vedem ce am ales pentru că avem la dispoziţie mereu această libertate!

Regie: Milos Forman

Scenariu: Lawrence Hauben, Bo Goldman

Actori: Jack Nicholson, Louise Fletcher, Will Sampson

Unde poate fi vizionat One Flew Over the Cuckoo’s Nest: