Olivia de Havilland (1916-2020)

In Memoriam Olivia de Havilland (1916-2020)

Olivia de Havilland a încetat din viaţă, în somn, din cauze naturale, la locuinţa sa din Paris, duminică, 26 iulie, la vârsta de 104 ani.

Intrată deja în legendă datorită filmografiei de excepţie, activând pe o perioadă de mai mult de jumătate de secol, actriţa de origine britanică stabilită în Statele Unite şi, ulterior, Franţa (dar născută la Tokyo) a atins astfel o longevitate aproape incredibilă, însă în ton cu carieră artistică prodigioasă.
De la ”Visul unei nopţi de vară” (1935), ”Pe aripile vântului” (1939) şi ”Dublă enigmă” (1946) până la mai recentele ”Papesa Ioana” (1972) sau serialul documentar ”Filmele” (2019), a avut apariţii care au impresionat.
Alături de Errol Flynn, a format unul dintre marile cupluri romantice ale cinematografului de aventură.
Sora sa, Joan Fontaine, a fost de asemenea actriţă (amintim rolurile din Rebecca – 1940 – şi Suspicion – 1941). Între cele două a existat o celebră rivalitate, mai ales din cauză că Joan avea impresia că Olivia era favorita.
A fost distinsă cu premiul ”Globurile de Aur” pentru cea mai bună actriţă (The Heiress) în 1949 şi pentru cea mai bună actriţă în rol secundar în 1986 (Anastasia: The Mystery of Anna). La 92 de ani, în 17 noiembrie 2008, Olivia de Havilland a primit Medalia Naţională pentru Arte, înmânată de preşedintele George W. Bush. O stea cu numele ei străluceşte pe Walk of Fame.

”Les Echos” scrie că, în ultimele decenii, ”a devenit, pentru împătimiţii Hollywood-ului, ultima încarnare a unei lumi dispărute”.
Într-adevăr. Astăzi, într-o lume tot mai dominată de efecte speciale şi de artificii tehnice, ne uităm cu dor şi nostalgie la marii actori de odinioară, la cei care au dus arta actoriei aproape de perfecţiune. La Jean Gabin, la Humphrey Bogart, la Charles Chaplin, la Vivien Leigh şi mulţi alţii.
Olivia de Havilland nu face decât să întregească o listă a legendelor, iar lumea lor, în cele din urmă, nu va fi una dispărută, fiindcă adevăraţii cinefili vor dori întotdeauna să revadă ceea ce a fost mai bun în istoria cinematografiei.

Rămas bun, Olivia! Şi pe curând…

Olivia de Havilland