Little Women (Greta Gerwig, 2019)

Un film romantic și sensibil, o poveste despre viață, alegeri și devenire, cu personaje rescrise la fel cum autoarea lor le-ar fi compus ea însăși dacă ar fi trăit în secolul 21.

recenzie de film Little Women, Greta Gerwig

Little Women este un film care poartă cu sine o legendă grea și o istorie cinematografică excepțională. Subiectul filmului, scenariul adaptat, personajele sunt datorate scriitoarei americane Louisa May Alcott care a publicat în 1868-1869 cele două volume ale romanului ”Little Women”. Catalogat ca fiind o operă semi-autobiografică, bazat pe întâmplări reale din viața autoarei și a celor trei surori ale ei, romanul a fost un succes uriaș, atât din punct de vedere literar cât și din punct de vedere comercial.

Povestea urmărește destinele celor patru surori March, din copilărie și până la vârsta maturității. Subiectul dramatic, romantic, emanciparea pesonajului principal Jo, forța acestuia și remarcabila construcție a atmosferei secolului 19 american au atras apetitul cineaștilor de a adapta pentru marele ecran romanul lui Alcott încă din epoca filmului mut. Astfel, în 1917 apărea primul Little Women, în regia lui Alexander Butler. Din nefericire, acest film este astăzi pierdut. Prima adaptare cu sunet datează din 1933, film în regia lui George Cukor, având-o pe Katharine Hepburn în rolul principal. Primul film color Little women a apărut în 1949 și a beneficiat de prezența pe afiș a unor nume ca June Allyson, Elizabeth Taylor sau Peter Lawford. Poate că cei mai mulți cinefili își amintesc însă versiunea filmului apărută în anul 1994, în regia lui Gillian Armstrong, cu o distribuție excelentă și de această dată: Winona Ryder, Christian Bale, Gabriel Byrne sau Susan Sarandon.

Cea de a șaptea și cea mai recentă adaptare, cea din 2019 în regia Gretei Gerwig, respectă imperativul unei distribuții selecte impus de versiunile anterioare: alături de cele 4 surori March, Jo (Saoirse Ronan), Amy (Florence Pugh), Meg (Emma Watson) și Beth (Eliza Scanlen), Gerwig reușește să concentreze nume grele pentru a da viață personajelor lui Alcott: Laura Dern (în rolul lui Marmee, mama fetelor March), Timothée Chalamet (excelent în rolul imaturului Laurie), Meryl Streep (imperială în rolul micuț al arogantei mătuși March), Chris Cooper sau Louis Garrel.
În ciuda faptului că a primit șase nominalizări la Premiile Oscar, Little Women a fost recompensat cu un singur premiu pentru costume, poate o recunoaștere a eforturilor depuse pentru ca fiecare dintre cele patru surori să aibă permanent o ținută alcătuită coloristic dintr-o paletă distinctă, în vreme ce Marmie poartă costume în culori combinate ale tuturor fiicelor sale. Excelenta imagine și scenografie a filmului au trecut din păcate amandouă neobservate de către Academie, deși sunt unele dintre cele mai importante virtuți ale peliculei.

Gerwig reușește să transmită un mesaj clar și direct prin filmul sau: tribulațiile fetelor March sunt universale și constante, indiferent de epocă sau geografie. Lui Gerwig i se datorează o viziune novatoare asupra evenimentelor descrise de Alcott: în ciuda faptului că acțiunea se derulează în anii 1860, filmul nu arată și nu se aude ca unul de epocă. Este, fără îndoială, un film profund feminist, cu o tușă puternică de actualitate, un film cu subiect perfect perceptibil pentru audiența curentă. Prin dialogul incisiv și prin abordarea unei perspective moderne a situațiilor conjuncturale din roman, senzația spectatorului este permanent una de contemporaneitate.

Prin emanciparea lui Jo, personaj-pivot al întregii construcții, în jurul căruia levitează caracterele complet diferite ale surorilor ei, filmul combate atât ideea obsoletă preconcepută a dependenței femeii de bărbat (pecetluită prin instituția matrimonială), cât, mai ales, subliniază libertatea absolută aflată la îndemâna femeii de a alege între dragostea însăși (situația lui Meg) și o carieră profesională solidă (opțiunea lui Jo). Revenind la Jo, acesta este personajul care pendulează între fiorii tinerei femei îndrăgostite, durerea de a-și refuza iubirea, munca asiduă și perseverentă pentru a reuși să își publice scrierile și ferocitatea autorului pentru care cel mai important lucru este negocierea proprietății copyright-ului pentru romanul său.

Little Women rămâne un film romantic și sensibil, o poveste despre viață, alegeri și devenire, dar, de această dată, viziunea lui Gerwig o potențează pe aceasta să rescrie personajele lui Alcott la fel cum marea autoare le-ar fi compus ea însăși dacă ar fi trăit în secolul 21.

Regie: Greta Gerwig

Scenariu: Greta Gerwig, Louisa May Alcott (roman)

Actori: Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh

Unde poate fi vizionat Little Women: