La science des rêves (Michel Gondry, 2006)

Psihicul uman are multe faţete inexplorabile pentru ochiul profan. Dar pentru un cinefil înrăit?

recenzie de film La science des reves

Visele… Un domeniu fascinant pentru cei mai mulţi dintre noi, la fel şi pentru regizorul Michel Gondry. Psihicul uman are multe faţete inexplorabile pentru ochiul profan. Dar pentru un cinefil înrăit?
Ştiinţa viselor este o provocatoare pledoarie pentru o analiză pătrunzătoare a domeniului nostru oniric. Cu reuşite cinematografice ca Human Nature sau The Eternal Sunshine of a Spotless Mind, regizorul adresează privitorului său fidel încă o interogaţie deschisă la reflecţie: ce se întâmplă atunci când dorim ca visele să devină realitate şi viceversa?
Răspunsul lui Gondry este totodată provocator şi tranşant. Când lumea viselor tinde să substituie realitatea, există riscul ca cea din urmă să devină o permanenţă, şi nu doar o componentă a vieţii cotidiene, ceea ce ţine în suspans privitorul pe tot parcursul peliculei. Visul şi realitatea se întrepătrund în aşa fel încât numai elementele fantastice ne ajută să le deosebim.
De asemenea, refugiul într-o lume ideală şi încercarea de a crea o iluzie perfectă în lumea viselor poate avea drept consecinţă o confuzie: iubirea se poate transforma într-un joc al seducţiei în care atracţia ia locul pasiunii, realitatea se comprimă într-o minciună neinteresantă, iar viaţa într-o poveste lipsită de orice elan.
Filmul adresează atât o provocare, cât şi o interogaţie: oare ceea ce visăm reprezintă aripile frânte ale zborului speranţei spre culmi neatinse sau doar o simplă reacţie chimică a creierului?

Regie: Michel Gondry

Scenariu: Michel Gondry

Actori: Gael García Bernal, Charlotte Gainsbourg, Alain Chabat

Unde poate fi vizionat La science des rêves: