La Grande Bellezza (Paolo Sorrentino, 2013)

Jep Gambardella este un scriitor care pare a colecționa momente prețioase.

recenzie de film La Grande Bellezza, Paolo Sorrentino

În ce constă frumusețea vieții? Mă tem că nu există două răspunsuri identice, dacă oprești întâmplător oameni pe stradă cu această întrebare. Unii dintre ei o vor găsi în petreceri, muzică, literatură, prietenie, teatru, dragoste, sex, dans, rețete culinare, credință, pictură. Nu neapărat în această ordine și nu bifate toate. Dar marea frumusețe? Jep Gambardella pare a colecționa momente prețioase. Este scriitor și se mândrește cu singurul roman dus până la capăt, ce a avut oareșce succes. Viața i se pare o continuă pagină albă ce așteaptă să fie pictată. Dar cum altfel scrii, până nu trăiești?
A venit în Roma pe când era tânăr. A vrut să ajungă sus, să fie inima petrecerilor, să scrie, să iubească, să găsească mulțumirea și împlinirea. Pentru ce alergăm cu toții? Filmul este o colecție de momente, întrebări și nostalgii ale bărbatului pus în fața acelui moment când timpul nu mai poate fi pierdut acolo unde nu vrei să te afli. Cu alte cuvinte, câți dintre noi suntem acolo unde nu vrem să stăm, câți dintre noi petrecem timp de calitate?

Regizorul ne trece prin fața ochilor viața de noapte a Romei, clădirile cu puternic miros de istorie, puritatea din ochii copiilor, femei dezgolite, artiști care vor să strălucească, nebuni și sfinți. Totul la un loc. Impactul creat de aceste înșiruiri vizuale, dau filmului, alături de coloana sonoră, un dinamism și totodată un aer nostalgic. Ce ai făcut cu viața ta? Pe cine ai lăsat să plece, pe cine ai iubit, ce ai creat, unde ai ajuns, spre ce te îndrepți? Sunt câteva întrebări ce par a sublinia existența lui Jep. Și de ce nu, a noastră, a tuturor.

De notat accentul napoletan care dă savoare personajului Jep. De altfel, actorul, Toni Servillo s-a născut în Campania. Nu știam acest detaliu când am vizionat filmul. Acum înțeleg autenticitatea limbajului.

Ar mai fi de menționat câteva replici din film, dar aș devoala povestea. La Grande Bellezza are meritul de a reda cu finețe aerul mediteranean, cu toate culorile lui, frământările intelectualului italian și profunzimea din spatele zâmbetului.

Regie: Paolo Sorrentino

Scenariu: Paolo Sorrentino, Umberto Contarello

Actori: Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli

Unde poate fi vizionat La Grande Bellezza: