
Toţi marii actori merită un loc aparte în Pantheonul culturii, româneşti sau universale, dar cu atât mai mult impresionează acele personalităţi plurivalente, cu caracter universal.
Ion Caramitru (n. Ion Horia Leonida Caramitru) a fost actor de teatru şi de film, dar şi regizor, şi a îndeplinit funcţia de ministru al Culturii între anii 1996 şi 2000. Preşedinte al UNITER din 1990 şi, din 2005, director al unuia dintre cele mai importante instituţii teatrale, Teatrul Naţional din Bucureşti.
Ca actor de teatru, a lucrat cu nume celebre precum Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Silviu Purcărete, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu, Sică Alexandrescu, jucând în piese de Eschil, Tennessee Williams, Carlo Goldoni, William Shakespeare ş.a.
A fost, de asemenea, regizor de teatru, operă și operetă.
Mulţi dintre marii noştri actori de teatru (ex. Victor Rebengiuc, Marcel Iureş, Virgil Ogăşanu) au jucat şi în filme, iar unul dintre rolurile memorabile făcute de Ion Caramitru în cinematografie, unde a apărut în peste 40 de filme de lung-metraj, mi s-a părut a fi cel din filmul biografic Ştefan Luchian, unde a portretizat printr-o interpretare de excepţie personalitatea marelui pictor român, pentru a da doar un exemplu. Sigur, nu toate rolurile sale au fost de acelaşi nivel, dar dacă le luăm pe cele mai bune, rămânem cu un potpuriu remarcabil.
A activat şi ca om politic, dar ce îl face să rămână pentru totdeauna în galeria celor mai reprezentativi oameni de cultură români este felul în care a slujit Arta.
În 2012 a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti. A fost, de asemenea, distins cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, în 2017.