Harvey (Henry Koster, 1950)

Un film-emblemă, o comedie a erorilor cu o doză minimă de fantastic, cu un personaj unic: iepurele de legendă.

Film-Must-See

recenzie de film Harvey, Henry Koster

Elwood P. Dowd (James Stewart) este un burlac care duce o viață tihnită într-un orășel american. Locuiește cu sora lui, Veta Louise Simmons (Josephine Hull, Oscar pentru acest rol) și cu nepoata, Myrtle Mae (Victoria Horne) în casa maternă, moștenită după moartea părinților.
Elwood este un vecin extrem de amabil cu toată lumea, plăcut și prietenos, genul de persoană extrovertită care invită pe oricine la cină, la el acasă. Și toți cei din jurul său sunt tentați să îi acepte prietenia și, implicit, invitația la cină, până când Elwood îl prezintă tuturor pe cel mai bun prieten al sau: Harvey. Toate ar fi bune și frumoase dacă Harvey nu ar fi doar un prieten imaginar, sub forma unui iepure uriaș, de aproape doi metri, pe care, din nefericire, nu îl poate vedea nimeni altcineva decât foarte socialul Elwood. Ceea ce constituie normalitatea a fost, este și va fi mereu un subiect de amplă dezbatere.

Harvey este un film care trebuie vizionat, pur și simplu, spectatorul este sedus de simplitatea poveștii, dar și de mesajul ei adânc despre bunătatea umană. Interpretarea absolut senzațională a lui James Stewart face spectatorul să zâmbească aproape permanent, în special la schimbul de replici. Zâmbetul rămâne pe buze mult timp după ce filmul se va fi sfârșit.

Cu un scenariu adaptat după piesa de teatru omonimă scrisă de Mary Chase, pentru care autoarea a primit premiul Pulitzer în 1945, Harvey este filmul clasic absolut. Poate fi văzut de oricâte ori, încântă spectatorul de fiecare dată la fel. Harvey a trecut cu succes testul timpului, devenind unul dintre filmele-emblemă atât pentru James Stewart cât și pentru întreaga industrie a filmului.

Harvey este un film sensibil, executat și interpretat cu multă naturalețe, o comedie a erorilor cu o doză minimă de fantastic, care are un personaj unic, pe Harvey, un iepure deja legendar. Un film obligatoriu de văzut.

Regie: Henry Koster

Scenariu: Mary Chase, Oscar Brodney

Actori: James Stewart, Josephine Hull, Victoria Horne

Unde poate fi vizionat Harvey: