Freelancers (Jessy Terrero, 2012)

O vizionare obligatorie doar dacă țineți neapărat să bifați toată filmografia lui de Niro.

recenzie de film Freelancers, Jessy Terrero

Freelancers este cel mai bun film al lui 50 Cent. Nu pot să comentez muzica lui pentru că nu o ascult decât incidental. Dar l-am văzut pe actorul Curtis ’50 Cent’ Jackson în câteva filme, majoritatea ulterioare lui Freelancers. Și este foarte sigur un lucru: 50 Cent s-ar putea să fie un rapper de calitate dar actorul Curtis Jackson nu e deloc ceea ce ar trebui sau ceea ce ar vrea el să fie.

Curtis este impenetrabil, glacial, incapabil să transmită vreo emoție prin marele ecran spre spectatorul său. De altfel, fanii săi poate nici nu așteaptă emoții, doar explozii de mașini, pumni bine plasați și împușcături cu arme de asalt. Că nu poate să intre deloc în pielea vreunui personaj, oricât de rudimentar ar fi el, se vede cel mai bine dacă îl așezi în aceeași secvență lângă doi monștri sacri, cum ar fi Robert de Niro și Forest Whitaker. Tocmai prezența acestora în Freelancers, inexplicabilă pentru mine, face ca acest film să fie cel mai bun al lui 50 Cent. Poate că cei doi actori reușesc să scoată la iveală ce are Curtis mai bun și atunci acest ceva devine sesizabil, vizibil în fața camerei.

Malo, personajul interpretat de 50 Cent, este fiul unui ofițer corupt de poliție, mort în condiții suspecte, care este racolat când devine el însuși polițist de către foștii parteneri ai tatălui său. Folosindu-se de insigne și de arme în scopuri personale, brigada de polițiști corupți îi va asigura lui Malo atât ucenicia cât și desăvârșirea pe cale infracțională.

Scenariul nu e rău pentru un film de acțiune, dar destul de previzibil și găunos. Se trage cu arma, se trage pe nas, se apelează des la prostituate, se bea zdravăn. De Niro este șters, plat și în nota lui obișnuită din ultimii ani, de când face filme doar pentru onorariu. Whitaker îl urmează consecvent pe această cale, fiind el însuși foarte departe de rolurile sale din vremurile bune. Sper că cei doi oscarizați au reușit să își plătească datoriile cu onorariile împușcate cu acest film, sper că 50 sau Curtis, oricum l-am apela, și-a demonstrat lui însuși că poate să facă film, de ce nu? și mai sper că spectatorii care mesteca popcorn în sala de cinema au fost îndestulați de acțiunea din Freelancers. Pentru cei care nu au vazut încă filmul… Nu vă pierdeți o seară cu această vizionare decât dacă țineți neapărat să bifați toată filmografia lui de Niro.

Regie: Jessy Terrero

Scenariu: L. Philippe Casseus

Actori: 50 Cent, Robert De Niro, Forest Whitaker

Image