Un film care tratează, sub pretextul unei comedii, teme cum ar fi tendinţa de a depersonaliza individul.
Dacă vei urmări trailer-ul acestui film, vei avea impresia că este un alt popcorn-movie. Și nu este rău să luăm pulsul filmelor din mainstream. Poate nu este vorba numai despre super-eroi, încălzire globală, disparția omenirii sau comedii ușoare.
Free Guy a apărut într-o perioadă în care filmele nu au mai văzut lumina zilei cu ușurință, așa cum se întâmpla cândva. Tocmai de aceea va fi analizat, în mod special, din prisma produsului ce se oferă acum spre consum.
Personajul principal, Guy (Ryan Reynolds), duce o viață aproape perfectă. Fiecare zi este începută cu zâmbetul pe buze, cămașă albastră și cea mai bună cafea din lume. Job-ul este minunat iar lumea îi zâmbește, deși atât în dreapta cât și-n stânga, se trag focuri de arme și personajele mor de mai multe ori. Da, viața se repetă monoton de serios, până în ziua în care Guy o vede pe Molotov Girl (Jodie Comer) și este virusat. Dintr-o dată realizează că ceva trebuie schimbat și poate e mai mult de atât, gândindu-se la viața lui de până atunci.
În încercarea de a cuceri fata, Guy iese din pielea personajului standard (așa cum fusese creat) trecând prin noi aventuri, descoperindu-se pe sine capabil de acte de bravură și virtute.
Află că lumea poate fi văzută în profunzime cu ajutorul unor ochelari, ce dezvăluie adevărata realitate. Vom vedea că Guy este de fapt un NPC, respectiv Non-Player Character, menit să fie unul din mulțime, cu un rol bine definit, dar care nu strălucește cu nimic. Așadar, face parte din tabăra celor lipsiți de importanță și prinde puteri atunci când vede ce se întâmplă dincolo de realitatea în care trăia până la apariția femeii misterioase.
Este interesant de urmărit mai departe adevărul, ce iese la iveală în stilul păpușilor Matrioșka, pentru că vom afla în curând că ceea ce Guy numește adevărata lume este de fapt un scenariu pus la punct cu minuțiozitate, de către creatorii personajelor. Este drept că punerea realității sub semnul întrebării am mai văzut-o și-n The Truman Show (1998), dar aici este oferită pe platoul comediei ușoare.
Filmul va fi, cu siguranță, pe placul adolescenților sau al celor care sunt pasionați de gaming. Sau poate li se va părea lipsit de substanță. Din păcate este un popcorn-movie, dacă-l privim strict din ceea ce are de oferit ca divertisment.
Aceasta nu este o recomandare de vizionare, ci mai mult o pastilă filosofică. Am rămas cu gândul la NPC și la faptul că tendința de a uniformiza individul este o temă cu care ne confruntăm constant, într-un mod discret. Problema este relativ ușoară: fără ochelari ce dezvăluie adevărul, totul este frumos și bine delimitat într-un scenariu, are sens. Dacă o singură pereche de ochelari îți dă super-puteri și vezi ceea ce era ascuns, oare câte perechi de ochelari mai există și nu suntem conștienți de asta?
Regie: Shawn Levy
Scenariu: Matt Lieberman, Zak Penn
Actori: Ryan Reynolds, Jodie Comer, Channing Tatum
Unde poate fi vizionat Free Guy: