Flic Story (Jacques Deray, 1975)

Film cu gangsteri ai anilor ’50, cu o atmosferă veridică și încărcat de tensiune psihologică, Flic Story beneficiază și de o distribuție de excepție.

recenzie film Flic Story

Roger Borniche (Alain Delon) lucrează în poliție (Siguranța Națională) și visează să ajungă inspector principal. Mai degrabă abil și persuasiv decât înclinat către metode violente, încearcă să își atingă scopul folosindu-se de inteligența nativă și de meseria deprinsă.
Este însărcinat de superiorul său să îl prindă pe Emile Buisson (un Jean-Louis Trintignant rece, calculat, cu o privire aproape hipnotică) înaintea Prefecturii. Buisson era un infractor periculos, cu sânge rece, care jefuia și ucidea fără să clipească.
Borniche decide să elibereze un infractor mai mărunt (Raymond), pentru a îl folosi ca informator.
Lucrurile nu merg însă chiar atât de simplu – Buisson și acoliții își dau seama în ultimul moment că au fost ”turnați” și că imobilul în care se ascundeau era supravegheat de poliție. Câțiva sunt prinși, dar Emile Buisson scapă. (De altfel, acesta se va dovedi și mai târziu un adevărat ”specialist” în a-și da seama că este urmărit și a se sustrage filajului în ultimul moment. Până la secvența finală).
Acțiunea se va prelungi, însă nu va trena, fiindcă va apărea mereu ceva care o va duce pe un ”fir”nou.
În cele din urmă, după un joc de-a șoarecele și pisica ce părea a nu se mai termina, Buisson va cădea în plasa abil întinsă de Borniche, care s-a folosit de datele obținute de la un informator și s-a deplasat incognito la locul unde se afla gangsterul. Va fi prins și arestat.
De notat că în final, deși zarurile fuseseră aruncate, între cei doi se va stabili o relație specială (”amiciție” ar fi prea mult spus, după cum mărturisește Borniche), una de înțelegere umană, având în vedere că interogatoriile au continuat aproape un an de zile. Aflați față în față, gangsterul fără scrupule și polițistul care la rândul său apela la metode asemănătoare șantajului pentru a-și atinge scopul vor deveni un duo inedit, în care este eliminată pura formalitate pentru a scoate la iveală personalitățile celor doi.
Buisson va mărturisi tot, mai puțin crimele, deși acestea erau indubitabile.

Remarcabilă în filmul regizat de Jacques Deray este atmosfera – cenușie, tensionată, plină de încărcătură, specifică filmelor cu gangsteri ale anilor ’50. Te va capta cu siguranță, chiar dacă povestea în sine nu este neapărat una nemaiîntâlnită.
Delon joacă excelent, Trintignant la fel, dar nu țin doar ei filmul în spate. E o mică bijuterie în stil noir, excelent pusă în scenă. Lumea interlopă a Parisului acelor vremuri este foarte realist redată (de altfel, filmul este inspirat dintr-un caz real, fiind o adaptare pentru ecran a memoriilor lui Roger Borniche).

Suficient de realist pentru a fi un bun policier, însă fără a exagera pe partea de urmăriri și împușcături, Flic Story este în egală măsură film cu încărcătură psihologică și film de acțiune, rafinat și purtând o marcă aparte, care îl face vizionabil și recomandabil după mulți ani, cu același interes.

Regie: Jacques Deray

Scenariu: Alphonse Boudard, Jacques Deray, Roger Borniche (autobiografie)

Actori: Alain Delon, Jean-Louis Trintignant, Renato Salvatori, Mario David

Unde poate fi vizionat Flic Story:
recenzie film Flic Story