Ennio Morricone (1928–2020)

In Memoriam Ennio Morricone (1928–2020)

Ennio Morricone va rămâne în istoria cinematografiei cel mai versatil, prolific și apreciat compozitor de muzică de film. În egală măsură orchestrator și dirijor, Morricone a compus coloana sonoră pentru sute de filme de cinema și televiziune, acoperind genuri dintre cele mai diverse, de la comedii și filme de dragoste până la thrillere ori pelicule horror.
Coleg de școală cu marele Sergio Leone, Morricone a compus muzică pentru filmele regizorului cu care a format un parteneriat aproape imposibil de disociat. În acest fel, filme precum Per un pugno di dollari (1964) sau Once Upon a Time în America (1984, ultimul film al lui Leone) poartă sound-ul specific și amprenta geniului lui Morricone.
Muzica italianului rămâne extrem de recognoscibilă și distinctivă, în special prin uzitarea unor instrumente neconvenționale, cum sunt armonicile sau clopotele. Morricone nu s-a limitat la excepționala colaborare cu Sergio Leone, compunând muzica pentru filme semnate de regizori importanți ca Don Siegel, Mike Nichols , Brian De Palma, Barry Levinson, Oliver Stone, John Carpenter sau Quentin Tarantino.
După 5 nominalizări, în 2015, pentru coloana sonoră a lui The Hateful Eight (2015) a lui Tarantino, Morricone a obținut primul său premiu Oscar. Numai un an mai târziu avea să primească premiul onorific al Academiei americane de film „for his magnificent and multifaceted contributions to the art of film music„.

Puțină lume știe că Morricone a cântat la trompetă în formații de jazz în anii ’40 sau că a compus imnul oficial al FIFA World Cup în anul 1978. De asemenea, mai puțin cunoscut este faptul că a compus muzica unor artiști ca Paul Anka, Zucchero sau chiar Andrea Bocelli.

Pe data de 6 Iulie, în vârstă de 91 de ani, Ennio Morricone ne-a părăsit, lăsând în urmă o moștenire artistică uriașă, un mod revoluționar de a utiliza muzica în filme și un nume aproape sinonim cu genul spaghetti western.

Ennio Morricone