El secreto de sus ojos (Juan José Campanella, 2009)

Tipul de realizare cinematografică care poate să balanseze spectatorul de la senzația de oribil și brutal până la furnicăturile dragostei.

recenzie de film El secreto de sus ojos, Juan Jose Campanella

Fără îndoială, filmul este capodopera regizorului Juan José Campanella care a contribuit de altfel și la scenariul adaptat după romanul lui Eduardo Sacheri. Filmul a fost recompensat cu un Oscar pentru cel mai bun film străin, argentinian 100%. Și merită statueta din plin.

În Argentina unor ani tulburi, într-o atmosferă migălos zugrăvită, scenariul este o dramă veritabilă ce folosește o rețetă redutabilă stârnînd interesul spectatorului încă din primele minute și menținându-i captiv interesul până la final. O poveste despre o crimă brutală fără motiv și fără suspect, precedată de un viol oribil. O tânără soție este ucisă cu cruzime, un soț (Pablo Rago) rămas văduv neconsolat și fără satisfacția de a îl vedea pe cel vinovat aruncat în închisoare, un asasin liber care își revendică crima perfectă. Misterul se adâncește în timp ce spectatorul explorează trăirile tumultoase ale tânărului polițist federal zelos (Ricardo Darin) care încearcă să descifreze întortocheata enigmă a morții tinerei fiind când ajutat, când șicanat de frumoasa lui șefa (Soledad Villamil) pentru care are sentimente negrăite.

Scenariul este impecabil, ne poartă înainte și înapoi pe parcursul unei vieți de om. Tânărul polițist îmbătrânește, se pensionează și plănuiește să își petreacă timpul scriind o carte despre crima fără sens, despre criminalul liber, despre el însuși și tinerețea lui irosită. Suspansul se ascute în ultimele minute ale peliculei. Lucrurile ascunse se relevă.
Cele două personaje centrale interpretate superb de Ricardo Darín și Pablo Rago împart la finalul filmului un dialog memorabil în ciuda faptului că au împărțit și o viață searbădă și fără sens pe care amândoi și-au consumat-o încercând să facă dreptate și pentru asta s-au pierdut amândoi pe sine.

Filmul este foarte atent structurat și dozat și te ține cu sufletul la gură. Scenariul te poartă dintr-o parte în alta a vieților personajelor centrale. Este tipul de realizare cinematografică care poate să balanseze spectatorul de la senzația de oribil și brutal până la furnicăturile dragostei.

Regie: Juan José Campanella

Scenariu: Eduardo Sacheri, Juan José Campanella

Actori: Ricardo Darín, Soledad Villamil, Pablo Rago

Unde poate fi vizionat El secreto de sus ojos: