Deliver Us From Evil (Scott Derrickson, 2014)

Pentru publicul dependent de fiorii provocați de aparițiile demonice.

recenzie de film Deliver Us From Evil, Scott Derrickson

Un horror mediocru, care se adresează unui public dependent de fiorii provocați de aparițiile demonice și de morții-vii posedați de spirite malefice, Deliver Us From Evil vine cu o rețetă veche: manipularea instinctelor acestui public prin reprezentarea cât mai plastică a răului inexplicabil. Dacă se adaugă, ca ingrediente, un redutabil polițist new-yorkez, un preot iezuit atipic, alcoolic și cu un trecut dubios, simboluri și scrieri latine descoperite în mod straniu sub tencuiala pereților, avem garanția unui succes al genului. ”Inspired from actual events”, cocoțat pe generic, creează un frison suplimentar în așteptarea poveștii.

Filmul se inspiră din anumite cazuri paranormale care au fost descrise în cartea ”Beware the Night” a lui Ralph Sarchie, un fost polițist, autointitulat demonolog(!). Regizorul Scott Derrickson, autor al The Exorcism of Emily Rose (2005) și Sinister (2012), a adaptat această carte într-un scenariu cu ajutorul colaboratorului său frecvent, Paul Harris Boardman.

Polițistul Ralph Sarchie (Eric Bana) este implicat într-un caz ciudat: o femeie (Olivia Horton), cu semne evidente de schizofrenie, încearcă să își omoare copilul în timp ce vizitează grădina zoologică. De aici, ancheta polițiștilor conduce către concluzii bizare și sinistre legate de posedări diabolice care se extind ca o molimă. Preotul Mendoza (Edgar Ramirez), implicat în propria lui anchetă bisericească pentru a captura și exorciza demoni, pare să fie tot timpul cu un pas înaintea polițistului în încercarea de a depista recipientul răului, sursa acestuia. Soția lui Sarchie (Olivia Munn) și fetița lor vor ajunge să fie implicate fară voie în căutarile pe care echipa formată din polițist și preot le desfășoară. Din acest punct, prinderea și exorcizarea demonului devine o chestiune personală pentru Sarchie. Apariția veteranului de război din Iraq (Sean Harris) este prilejul propice pentru ca filmul să devină tensionat, sângeros, ciudat și, pe alocuri, înspăimântător. Harris și Horton duc greul filmului, prin interpretarea lor de demoni cu față de om, adevărate fiare dezlănțuite care ucid cu dinții și merg în patru labe.

Dacă filmul ar fi abordat o anumită notă religioasă, dacă ar fi expus concepte reale din credința adevărată alături de imaginile cutremurătoare ale suferinței copiilor provocate de răul omenesc, ar fi putut să imprime publicului o senzație diferită și ar fi reușit să estompeze carențe evidente. În schimb, filmul excelează în prezentarea de secvențe puerile cu pisici eviscerate și bufnițe de pluș posedate și, mai ales, oferă un final apocaliptic: preotul Mendoza, cu crucifixul din dotare în mână, răcnește un ritual de exorcizare (nelipsit din astfel de producții), în timp ce diavolul ori spiritul malefic, nu știm exact cine sau ce, se străduiește să rămână rezident în corpul atletic al unui individ însângerat, absent, legat fedeleș cu cătușe de un scaun. Climaxul filmului îi oferă fiori ieftini spectatorului care rămâne, inevitabil, cu senzația de superficial, de film ușurel, exagerat. Pe scurt, Deliver Us From Evil este o dezamăgire, așa cum sunt mai toate filmele care abordează subiectul exorcismului. Bana și Ramirez nu ne arată nici ei mare lucru. Derrickson nu repetă performanța din Sinister, pentru că, pur și simplu, Ethan Hawke nu este pe generic.

Lucrurile de notat pentru acest film sunt puține: imaginea (lui Scott Kevan), efectele speciale (datorate lui Drew Jiritano) și sunetul (de la triplu oscarizatul Paul N.J. Ottosson) precum și folosirea ingenioasă și obsesivă a muzicii trupei The Doors sunt singurele elemente calificate să imprime spectatorului senzația de horror pe care a căutat-o alegând acest film spre vizionare.

Regie: Scott Derrickson

Scenariu: Scott Derrickson, Paul Harris Boardman

Actori: Eric Bana, Edgar Ramírez, Olivia Munn

Unde poate fi vizionat Deliver Us From Evil: