Cold War (Pawel Pawlikowski, 2018)

Un film prețios despre o poveste de dragoste veritabilă născută în spatele Cortinei de Fier.

recenzie de film Cold War, Pawel Pawlikowski

Cold War sau Zimna Wojna este cea mai nouă realizare a regizorului polonez Pawel Pawlikowski, o dramă romantică din era comunistă poloneză, o poveste de dragoste veritabilă născută în spatele Cortinei de Fier, în epoca gri a Războiului Rece, care își poartă protagoniștii între anii 1949 și 1964 printre ruinele bisericilor poloneze bombardate până în Berlinul ocupat, Paris sau Yugoslavia.

La finalul celui de-al doilea război mondial, conducerea statului polonez însarcineaza o echipa de artiști să caute în mediul rural cântăreți și dansatori de muzică tradițională poloneză pentru a crea un grup etno-muzical care să contribuie la efortul de păstrare a identității culturale a Poloniei. Echipa de căutători de talente și material etnografic este compusă din pianistul și compozitorul Wiktor (Tomasz Kot), profesoara de dans Irena (Agata Kulesza) și șoferul Kaczmarek (Borys Szyc). Aceștia organizează audiții în satele sărace unde găsesc suficient de mulți tineri talentați și cunoscători ai tradițiilor populare pentru a înființa formația dorită, care se va numi Mazurek.
Wiktor o cunoaște la audiții pe blonda debutantă Zula (Joanna Kulig), cea care se dovedește a fi atât frumoasă, talentată, cu o voce remarcabilă, dar și o veritabilă oportunistă. Wiktor este atras imediat de neconvenționala ei apariție și, în acest fel, Zula devine membră a trupei Mazurek unde începe o carieră muzicală senzațională și o dragoste deloc confortabilă cu Wiktor.

Din acest punct, filmul desenează monocrom o poveste de iubire imposibilă care pare a fi blestemată de la debutul ei, o istorie personală în care protagoniștii fug constant de ei înșiși și de fericire pentru că nu au încredere în ea. Dragostea lor este una prea fragilă pentru timpurile brutale pe care le traversează, niciunul dintre cei doi negăsind resursele de a proteja fragilitatea iubirii lor în vremuri în care orice fărâmă de curaj trebuia folosită în abordarea zilei de mâine. Iubirea lui Wiktor și Zula este frumoasă, dar obsesivă, ea nu dispare, nu se disipă, ci se transformă și capătă forme noi, în spații diverse, pe măsură ce drumurile celor doi se despart numai pentru a a se intersecta din nou. Dragostea lor pare sortită eșecului câtă vreme cei doi nu pot contempla decât urâțenie în exteriorul relației lor.

Joanna Kulig oferă o excepțională interpretare a personajului Zula, reușind construcția unei femei fatale, ambițioasă și înzestrată, cu o frumusețe glacială, care pune în tot ceea ce face o pasiune fără inima și îi arată lui Wiktor sentimentele sale rarefiate. De notat eforturile depuse de Kulig pentru a învața dansurile folk și cele ale lui Kot, care, pentru acest rol, a învățat să cânte la pian în numai câteva luni.

Filmul este vorbit aproape exclusiv în limba poloneză, care are o rezonanță specială având în vedere dimensiunea geo-politică a poveștii din scenariu. Probabil că spectatorul amator de drame romantice pe fundal de război va simți în Cold War o notă distinctă pe care a mai întâlnit-o în Casablanca (1942) sau în Doctor Zhivago (1965). Imaginea însăși a filmului contribuie la senzația de anacronic, tonurile de alb-negru sunt realmente excelente, in vreme ce secvențele de dans au o coregrafie extrem de atent studiată, filmul oferind astfel momente de vervă intensă.

Superb atât pentru ochi cât și pentru ureche, Cold War oferă spectatorului prilejul de a ascuta muzică veche poloneză, jazz, rock-and-roll, într-o evoluție de gen și ritm în pas cu schimbările de mediu pe care le fac protagoniștii ori cu schimbările inerente epocii pe care o traversează. 

Dimensiunea narativă a filmului este dublată de o anume meticulozitate a regizorului care construiește cadru după cadru o senzație emoțională unică. Filmul este calibrat perfect și păstrează pentru final un element surpriză, care sensibilizează suplimentar publicul spectator: dedicația regizorului memoriei părinților săi dezvăluie o istorie personală reală care păstrează autenticitatea până la prenumele protagoniștilor.

Cu trei nominalizări la Oscar, pentru cea mai bună regie, imagine și film străin, Cold War este un film prețios care își va păstra intactă valoarea indiferent de spațiul sau vremurile în care va fi proiectat într-o sală de cinematograf.

Regie: Pawel Pawlikowski

Scenariu: Pawel Pawlikowski

Actori: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc

Unde poate fi vizionat Cold War: