Coffee and Cigarettes (Jim Jarmusch, 2003)

Construit fragmentar, filmul reprezintă o alegere ideală pentru cei care caută emoție, psihologie, poezie și umor.

recenzie de film Coffee and Cigarettes, Jim Jarmusch

Coffee and Cigarettes este titlul a trei scurtmetraje și al unui lungmetraj apărut în 2003, realizat de regizorul independent Jim Jarmusch, pe o perioadă de 17 ani. Fragmentat temporal și întins în timp, ca un puzzle, filmul se aseamănă cu un album alb-negru animat, nostalgic și poetic, însă încărcat cu umor fin și interacțiuni umane profund autentice.
Seducător prin atmosfera creată, intrigant prin dinamica scenelor și dialogurile lipsite de artificiu, filmul propune 11 sketchuri, printre care: Twins, Somewhere in California, No problem, Cousins, în care cafeaua și țigara devin principalul fir narativ, laitmotiv pentru cuvânt și tăcere.

Așezate în jurul mesei, într-o atmosferă intenționat redusă la esențial, care amintește de începuturile cinematografiei prin jocurile de gri, actorii, pe numele lor reale – printre care, amintim: Roberto Benigni, Iggy Pop, Tom Waits, Cate Blanchett și Bill Murray poartă conversații pe teme diverse, aproape ciclice, legănate de mișcările lente ale fumului de țigară, pe ritm, parcă, de blues. Dialogurile sunt referențiale, amintind nume precum Nikola Tesla, Junior Parker, Elvis Presley, Lee Marvin, Spike Jonze, în jurul lor construindu-se întreaga narațiune cinematografică.
Regizorul Jim Jarmusch dizolvă și mai mult spațiul dintre realitate și ficțiune, actorii jucând cu numele lor real, personajele devenind, astfel, persoane, ceea ce creează o atmosfera aproape intimă. Una dintre scenele savuroase  este reprezentată de dialogul dintre actorii britanici Alfred Molina și Steve Coogan. Molina îi prezintă, cu entuziasm, căutările lui privind arborele genealogic prin care află că cei doi sunt verișori îndepărtați. Steve Coogan rămâne, însă, total dezinteresat față de cele spuse de posibilul lui verișor, încercând să se retragă cât mai curând din discuție și din orice legătură posibilă pe viitor, când, auzind telefonul primit de la un regizor important, Spike Jonze, încearcă, cu stângacie, să se apropie de Alfred Molina. Acesta din urmă, însă, pleacă, lăsându-l pe Steve Coogan perplex și dezamăgit. Scena este, desigur, încărcată cu umor, dar plină de tandrețe pentru natura umană.

Coffee and Cigarettes reprezintă, desigur, o adevărată experiență pentru cinefili. Alb-negru, construit fragmentar, dar țesut ideatic în jurul celor mai comune experiențe umane, într-o atmosferă statică, grunge, filmul reprezintă o alegere ideală pentru cei care caută emoție, psihologie, poezie și umor.

Regie: Jim Jarmusch

Scenariu: Jim Jarmusch

Actori: Roberto Benigni, Alfred Molina, Cate Blanchett, Steve Buscemi, Iggy Pop, Tom Waits

Unde poate fi vizionat Coffee and Cigarettes: