Adieu Bohème (Cosme Castro, Jeanne Frenkel, 2017)

Un scurtmetraj sensibil, care transmite emoţii şi ridică probleme existenţiale.

recenzie de film Adieu Boheme, Cosme Castro, Jeanne Frenkel

Pornind de la premisa că majoritatea relaţiilor se sfârşesc prost şi că nu se poate face mai nimic pentru a evita acest deznodământ, profesorul Turrel şi echipa sa propun o cât de mică îmbunătăţire: cadrul şi ambientul potrivite pentru a face despărţirea mai uşoară.
În interiorul Operei Bastille, fiecare îşi putea lua adio într-un mod care să i se pară rezonabil.
Doar că un caz se dovedeşte mai complicat: un bărbat îşi pierduse partenera de viaţă. I se spune că şi pentru el există o soluţie şi, cu ajutorul unei actriţe, căreia îi dă toate detaliile trecutei aventuri de care voia să-şi amintească, este realizată o înregistrare pe care acesta o putea folosi pentru a-şi retrăi trecutul.

Dacă în prima parte, în care eroul ia contact cu profesorul Turrel, punerea în scenă mi s-a părut cam şarjată, iar transmiterea emoţiilor cvasiinexistentă, secvenţele din a doua parte câştigă cert în valoare artistică şi dramatism: decorurile Operei sunt de un pitoresc ameţitor, senzaţia de ”film în film” este pregnantă, iar tentativa de a îi oferi bărbatului (interpretat de Thibaut Evrard), care avea un temperament romantic, o compensaţie ”profesionist” făcută, dar prin însăşi esenţa ei artificială, este excelent redată.

Scenariul mi-a amintit vag de o scriere (tot) franţuzească, ”Magazinul de sinucideri”, de Jean Teulé, numai că acolo trebuia să-ţi iei adio de la propria viaţă, nu de la un partener.

Este o realizare interesantă, care spre final chiar reuşeşte să transmită emoţii şi să te pună pe gânduri, în pofida începutului care, repet, mi s-a părut mai puţin reuşit. Rămâi, după ultimul cadru, cu întrebări de tipul: ”ce este viaţa?”, ”de ce în viaţă există atâta suferinţă?”, ”în ce te poţi refugia dacă te loveşte o tragedie?”, ”cât este autentic şi cât artificial în ce trăim?”, ”amintirile dor sau alină?”, ”ce ne aşteaptă la capătul drumului?”. Întrebări multe şi profunde, suficiente pentru a da sens şi a conferi valoare unui scurtmetraj nu perfect, dar foarte ambiţios.

Regie: Cosme Castro, Jeanne Frenkel

Scenariu: Cosme Castro, Jeanne Frenkel

Actori: Thibaut Evrard, Richard Sammel, Lucie Digout

Unde poate fi vizionat Adieu Bohème: