Un scurtmetraj sensibil, care transmite emoţii şi ridică probleme existenţiale.

Pornind de la premisa că majoritatea relaţiilor se sfârşesc prost şi că nu se poate face mai nimic pentru a evita acest deznodământ, profesorul Turrel şi echipa sa propun o cât de mică îmbunătăţire: cadrul şi ambientul potrivite pentru a face despărţirea mai uşoară.
În interiorul Operei Bastille, fiecare îşi putea lua adio într-un mod care să i se pară rezonabil.
Doar că un caz se dovedeşte mai complicat: un bărbat îşi pierduse partenera de viaţă. I se spune că şi pentru el există o soluţie şi, cu ajutorul unei actriţe, căreia îi dă toate detaliile trecutei aventuri de care voia să-şi amintească, este realizată o înregistrare pe care acesta o putea folosi pentru a-şi retrăi trecutul.
Dacă în prima parte, în care eroul ia contact cu profesorul Turrel, punerea în scenă mi s-a părut cam şarjată, iar transmiterea emoţiilor cvasiinexistentă, secvenţele din a doua parte câştigă cert în valoare artistică şi dramatism: decorurile Operei sunt de un pitoresc ameţitor, senzaţia de ”film în film” este pregnantă, iar tentativa de a îi oferi bărbatului (interpretat de Thibaut Evrard), care avea un temperament romantic, o compensaţie ”profesionist” făcută, dar prin însăşi esenţa ei artificială, este excelent redată.
Scenariul mi-a amintit vag de o scriere (tot) franţuzească, ”Magazinul de sinucideri”, de Jean Teulé, numai că acolo trebuia să-ţi iei adio de la propria viaţă, nu de la un partener.
Este o realizare interesantă, care spre final chiar reuşeşte să transmită emoţii şi să te pună pe gânduri, în pofida începutului care, repet, mi s-a părut mai puţin reuşit. Rămâi, după ultimul cadru, cu întrebări de tipul: ”ce este viaţa?”, ”de ce în viaţă există atâta suferinţă?”, ”în ce te poţi refugia dacă te loveşte o tragedie?”, ”cât este autentic şi cât artificial în ce trăim?”, ”amintirile dor sau alină?”, ”ce ne aşteaptă la capătul drumului?”. Întrebări multe şi profunde, suficiente pentru a da sens şi a conferi valoare unui scurtmetraj nu perfect, dar foarte ambiţios.
Regie: Cosme Castro, Jeanne Frenkel
Scenariu: Cosme Castro, Jeanne Frenkel
Actori: Thibaut Evrard, Richard Sammel, Lucie Digout
Unde poate fi vizionat Adieu Bohème: