A Quiet Place (John Krasinski, 2018)

Krasinski scoate maximum din scenariu, ştiind să gradeze perfect tensiunea şi să nu alunece nicio clipă în ridicol.

recenzie de film A Quiet Place, John Krasinski

Mi se pare firesc ca ”Fără zgomot!” (în original: A Quiet Place), filmul lui John Krasinski, să fie cotat printre cele mai bune thrillere din 2018.
Deşi a primit nominalizări la premii importante doar pentru sunet şi coloana sonoră, pelicula regizorului american întruneşte mai multe calităţi care o fac să fie o prezenţă distinctă în melanjul, deseori tern, al filmelor thriller şi horror contemporane, chiar dacă nu candidează la statutul de capodoperă.
În primul rând, subiectul, deşi nu foarte complicat (într-un viitor post-apocaliptic, o familie de pe Terra trebuie să se ferească de atacurile unor monştri extratereştri orbi, care vânează după sunet), este excelent exploatat: Krasinski scoate maximum din acest scenariu, ştiind să gradeze perfect tensiunea şi să nu alunece în ridicol. Dramatismul se face simţit treptat, pe măsură ce acţiunea înaintează, la un moment dat membrii familiei sunt despărţiţi, ceea ce sporeşte suspansul.
Există şi câteva scene memorabile: cea de la cascadă, în care tatăl îi explică fiului că poate vorbi în siguranţă, fiindcă oricum îl acoperă zgomotul apei în cădere (cei doi beneficiază astfel de o ”libertate” îndelung aşteptată, ca a unor deţinuţi), cea cu mama având bebeluşul în braţe, faţă în faţă cu monstrul care nu o poate vedea, dar o poate auzi (şi sfâşia, împreună cu copilul) la cel mai mic zgomot, cea cu fetiţa la mormântul fratelui.
Acestea arată, alături de alte secvenţe, cum se poate scoate o ”piesă de rezistenţă” a genului, având la bază ingrediente minime (cum a fost la vremea respectivă The Cube, asta fără a face o comparaţie între cele două filme).

O puteţi revedea în acest film pe tânăra actriţă Millicent Simmonds, care a jucat şi în Wonderstruck (2017) şi care a fost lăudată de critici pentru prestaţiile sale. De notat că Millicent este surdă în viaţa reală, şi ambele roluri amintite au tangenţă cu această lipsă, asta neafectându-i cu nimic prestaţia actoricească excelentă.
Emily Blunt face, de asemenea, un rol foarte bun, acoperind natural o gamă largă de emoţii (predominând, se înţelege, frica). Ca o curiozitate, de notat că Emily Blunt şi John Krasinski formează un cuplu şi în realitate (s-au căsătorit în 2010).

Deşi este categorisit ca horror pe mai multe site-uri, filmul este mai degrabă un thriller, accentele cu adevărat de groază fiind minime, cel puţin după părerea mea. Asta serveşte însă calităţii filmului, cred că, dacă s-ar fi insistat pe elemente de horror pur, A Quiet Place nu ar mai fi ieşit la fel de bun, ba chiar ar fi alunecat în comercial.
În sfârşit, deşi nu aceasta este tema filmului, ideea de a fi ”hăcuit” la primul zgomot sau la primul cuvânt ar putea fi şi o subtilă ironie la adresa unei societăţi care nu îţi dă dreptul să te exprimi.
Per ansamblu, un film care, în genul său, se ridică destul de mult peste medie, prilejuieşte reîntâlnirea cu actori talentaţi şi beneficiază de o coloană sonoră interesantă.

Regie: John Krasinski

Scenariu: Bryan Woods, Scott Beck, John Krasinski

Actori: Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds

Unde poate fi vizionat A Quiet Place: