A Bronx Tale (Robert De Niro, 1993)

Un film care vorbește, mai presus de orice, despre valori și alegerile pe care oamenii le fac.

recenzie de film A Bronx Tale, Robert De Niro

Despre Robert De Niro se poate scrie foarte mult, dar niciodată suficient pentru a acoperi o carieră fabuloasă. La exact 20 de ani după primul său rol semnificativ în Mean Streets, marele actor a trecut în spatele camerei și a regizat A Bronx Tale. Având în vedere că acest debut a fost marcat de un film excelent, rămâne de neînțeles motivul pentru care De Niro a regizat din nou abia după 13 ani, în 2006 (The Good Shepherd), pentru ca mai apoi să renunțe definitiv la regie.
De asemenea, De Niro a produs filmul și l-a dedicat tatălui său, Robert De Niro Sr., trecut în neființă cu puține luni înainte de premieră. După ce jucase roluri semnificative de gangster, De Niro știa perfect cum să abordeze o poveste cu mafioți, mai cu seamă una scrisă integral de Chazz Palminteri, căruia i s-a încredințat rolul durului Sonny. Premisele pentru un film de succes erau create. Nu mai era nevoie decât de un actor debutant ca Lillo Brancato pentru rolul tânărului Calogero și de Robert De Niro însuși în rolul lui Lorenzo, tatăl acestuia (personajele poartă chiar prenumele reale ale lui Chazz, născut Calogero Lorenzo Palminteri).

Scenariul lui Palminteri, cu tentă autobiografică a propriei sale copilării, este o poveste cu mafioți, dar nu despre mafioți. La vârsta de 9 ani, Calogero Anello (interpretat la această vârstă de Francis Capra) locuiește în partea italiană a Bronxului alături de familia sa, oameni simpli și cumsecade. Tatăl său, Lorenzo (Robert De Niro) este șofer de autobuz și câștigă cu greu modestul trai al familiei. Cu toate acestea este mereu alături de puștiul său pe care încearcă să îl învețe să se ferească de rele. Printre acestea, răul cel mai mare îl reprezintă restaurantul de la colțul străzii. Lorenzo insistă ca fiul său să stea cât mai departe de acest loc. Patronul stabilimentului este șeful local mafiot Sonny LoSpecchino (Chazz Palminteri), iar pe acolo mișună numai gangsteri și oameni dubioși. Cu toate acestea, micul Calogero este fascinat de carisma și prestanța lui Sonny, care îi pare cel mai puternic și curajos tip din lume. Într-o zi oarecare în care un bărbat este bătut în fața restaurantului său cu o bâtă, aparent pentru un loc de parcare, Sonny intervine și îl împușcă mortal pe agresor. Deși pistolul folosit dispare rapid de la locul crimei, iar poliția nu are niciun suspect, Calogero este singurul care a văzut totul. Și Sonny știe asta. Obligat de către polițiști să identifice persoana care a apăsat pe trăgaci dintre cei care își fac veacul la restaurant, Calogero nu îl poate trăda pe idolul său și păstrează tăcerea. După acest incident, Sonny îl ia sub protecția lui pe Calogero și îi oferă prietenia lui sinceră, spre disperarea lui Lorenzo care nu poate permite ca unicul său fiu să fie asociatul unui boss mafiot. Zbaterile lui Calogero vor fi aprige, căci va fi pus între ciocan și nicovală, presat de învățăturile și sfaturile antagonice pe care le primește de la propriul tată și de la Sonny, cei doi mentori aflați mereu în conflict unul cu celălalt.

Povestea continuă până când Calogero împlinește 17 ani, se ramifică astfel și dezvăluie intrigi captivante. Rând pe rând, sunt introduse personaje pestrițe, pline de culoare, tineri și mai bătrâni care populează străzile parfumate cu aerul anilor 60 ale Bronx-ului new-yorkez. Personajele secundare sunt foarte atent conturate și au fiecare câte o poreclă potrivită unui membru al găștii. Dialogurile sunt savuroase și câteva replici, in special ale lui Sonny, au devenit absolut memorabile.
Scenografia este impecabilă, iar De Niro nu se sfiește să utilizeze pentru coloana sonoră multe dintre melodiile extrem de celebre ale acelor timpuri, reconstruind astfel perfect imaginea si atmosfera Bronx-ului anilor 60.

Finalul poveștii este surprinzător și punctează maturizarea lui Calogero, odată ce va fi identificat care este propriul lui drum în viață. Ceea ce a rezultat din tot acest angrenaj este un film care atinge spectatorul, îl înfurie pe alocuri, îl amuză câteodată, lăsându-l însă să savureze o poveste cinematografică precis relatată.
Până la urmă, A Bronx Tale este un film care vorbește, mai presus de orice, despre valori și alegerile pe care oamenii le fac. Cultura străzii pe care autodidactul Sonny o dezvăluie micului Calogero va completa principiile solide pe care i le insuflă tatăl său. Calogero va asculta cu atenție, va discerne și va fi singurul care, la final, va avea ceva de câștigat.

Regie: Robert De Niro

Scenariu: Chazz Palminteri

Actori: Robert De Niro, Chazz Palminteri, Lillo Brancato

Unde poate fi vizionat A Bronx Tale:
Image